Sušenky „Spekulatius“

přísady

  • 500 g mouky
  • 250 g Korunního cukru hnědého
  • 200 g másla (studené)
  • 2 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • ¾ balení prášku do pečiva
  • 6 čajových lžiček skořice
  • 2 čajové lžičky mletého kardamomu
  • ½ čajové lžičky drceného hřebíčku
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru
  • ½ čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • (případně: 7-8 lžiček koření na sušenky spekulatius)

příprava

Příprava s kuchyňským robotem: Do misky kuchyňského robotu vložte všechny přísady kromě másla. Máslo nakrájejte na malé kousky, položte na přísady a dobře promíchejte K – hákem, dokud nevznikne pevné těsto.

Příprava bez kuchyňského robotu: V misce smíchejte mouku, hnědý cukr, vanilkový cukr a koření. Máslo nakrájejte na malé kousky a přidejte k ostatním ingrediencím. Směs promíchejte, dokud těsto nemá písčitou konzistenci. Přidejte vejce a rychle promíchejte s ostatními přísadami, abyste vytvořili hladkou hmotu.

Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v chladu po dobu nejméně 4 hodin. Nejlepší by bylo zpracovat těsto až druhý den, aby se vůně a chuť koření mohla rozvinout.

Předehřejte troubu na 180 ° C na horký vzduch. Na dva plechy položte papír na pečení.

Těsto dejte na moukou posypanou pracovní plochu a vyválejte na tloušťku přibližně 4 mm. Vykrajujte z těsta různými motivy (razítka s vánočními motivy nebo válečkem se vzorem). Chcete-li použít sušenky využít jako přívěsek na vánoční stromeček, před pečením udělejte do sušenky díru dřevěnou špejlí.

Pečeme asi 10-13 minut, podle velikosti.

další recepty