Malinový tvarohový koláč s čokoládovým korpusem

přísady

Čokoládový korpus (brownie)

  • 140 g másla
  • 150 g hořké čokolády
  • 50 g mléčné čokolády
  • 2 vejce
  • 130g Korunní cukr hnědý
  • 1 špetka soli
  • 130 g hladké mouky
  • 25 g kakaa
  • 1/2 kávové lžičky sody

Tvarohový krém

Malinové pyré

příprava

Rozehřejeme troubu na 180°C, nastavíme horní i dolní pečení. Vyložíme dortovou formu pečicím papírem. Nalámeme hořkou a mléčnou čokoládu na kousky a vložíme do kastrůlku s kouskem másla. Čokoládu necháme pomalu rozpustit zahříváním ve vodní lázni. Vajíčka s hnědým cukrem a solí šleháme tak dlouho, dokud nevznikne světle žlutá hmota. Přidáme do ní rozpuštěnou čokoládu a zamícháme. Promícháme mouku s kakaem a sodou a rychle je vmícháme do zbývající směsi. Těsto na čokoládový korpus rovnoměrně vlijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem. Plech s korpusem vložíme na předposlední rošt v troubě a pečeme asi 20 minut. Při zkoušce dřevěnou špejlí by na ní měl ulpět ještě kousek těsta. Vyjmeme dortovou formu z trouby a necháme čokoládový korpus vychladnout.

Na malinové pyré smícháme omyté a osušené maliny s moučkovým cukrem a v hrnci je tyčovým mixérem rozmixujeme.  Rozmixovanou hmotu přecedíme přes jemné sítko. Za stálého míchání zahříváme asi 8 minut, dokud pyré nezhoustne.

Tvarohový krém vytvoříme z čerstvého tvarohu smíchaného s moučkovým a vanilkovým cukrem.  Přidáme zakysanou smetanu, vajíčka a sůl. Všechny přísady rychle promícháme.

Rozehřejeme troubu na 180°C, nastavíme horní i dolní pečení. Vychlazenou dortovou formu zvenku křížem obalíme dvěma vrstvami alobalu, aby byla utěsněná. Formu postavíme na hluboký plech.  Na čokoládový korpus rozetřeme dvě třetiny tvarohového krému. Pokapeme 2 polévkovými lžícemi malinového pyré. Přidáme zbývající část tvarohového krému a pokapeme zbytkem malinového pyré. Dřevěnou špejlí vytvoříme z kapek pyré malé spirálky.

Hluboký plech naplníme asi do výšky 2 cm vroucí vodou a  koláč asi 55 minut pečeme. Vyjmeme koláč z trouby (tvaroh ještě není úplně ztuhlý) Opatrně odstraníme alobal. Dlouhým, tenkým nožem obkroužíme okraj dortové formy. Necháme tvarohový Cheescake asi 1,5 hodiny při pokojové teplotě vychladnout. Poté na min.  6 hodin, nejlépe přes noc necháme vychladit v ledničce. Odstraníme boční stěnu dortové formy.

 

další recepty