Banánový chléb

přísady

  • 2 vejce
  • 3 banány (velmi zralé)
  • 40 g datlí
  • 60 g hnědého třtinového cukru
  • 60 g jedlého oleje
  • 50 g ovesných vloček
  • 30 g lněného semínka (drceného)
  • 1 špetka soli
  • 1 čajová lžička skořice
  • 4 polévkové lžíce jogurtu
  • 250 g mouky
  • ½ bal. prášku na pečení
  • 50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 25-40 g čokolády na vaření
  • 1 malý banán nebo 1/2 velkého banánu na vmíchání do těsta

Zdobení:

  • 1 menší banán
  • přibližně 1 polévková lžíce cukru krupice

příprava

Všechny přísady kromě mouky, prášku do pečiva, vlašských ořechů a čokolády dejte do mixéru ke kuchyňskému robotu a dobře rozmixujte. (Případně banány rozmačkejte vidličkou, datle nakrájejte na malé kousky a pomocí mixéru rozmixujte všechny přísady kromě mouky.)

Směs dejte do mísy a vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Vlašské ořechy a čokoládu nasekejte nahrubo a vmíchejte do těsta. Banán nakrájejte na malé kousky a vmíchejte do těsta. Předehřejte troubu na 180 °C s horkým vzduchem.

Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy. Banán nakrájejte na plátky a rozložte je na těsto.  Plátky banánu posypte jemným krystalovým cukrem. To zajistí lehce zkaramelizované banány na banánovém chlebu. Pečte asi 45 minut (testujte špejlí!).

Upozornění: Pokud budou přísady zpracovávány do mixéru, lze použít i nedrcené lněné semínko

další recepty