MAKOVÉ VÍDEŇSKÉ SUŠENKY S GREPOVÝM ŽELÉ

přísady

35 ks

Těsto

  • 200 g měkkého másla
  • 70 g Korunní cukr moučka
  • 200 g hladké mouky
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 40 g celého máku
  • 1 ks vejce (M)
  • 1 g skořice
  • 1 g muškátového květu
  • 1 g soli 
  • Kůra z jednoho citronu

Grepové želé

Na dokončení

  • 10 g mrazem sušených malin

příprava

Do mísy, ve které budeme pracovat, nalijeme asi 200 ml horké vody a necháme jí tam dvě až 3 min. Po tej vylijeme a místo vytřeme do sucha. Do ní navážíme máslo, moučkový cukr koření, sůl a kůru z jednoho citrónu, přidáme vejce A rozmícháme dohladka. Není nutné tuto hmotu příliš našlehat. Poté opatrně zamícháme směs mouky, kukuřičného škrobu a máku. Ihned po vymíchání hladké hmoty ji přendáme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a stříkáme na plech s papírem na pečení malé růžičky dále od sebe, mírně se roztečou. Po nastříkání vezmeme obrácený konec vařečky, namočíme ho do mouky a do každé růžičky uděláme malý důlek. Pečeme v rozehřáté troubě při 170°C dokud lehce nezezlátnou asi 12 až 15 min. Plech vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout.

Na želé smícháme grepovou šťávu a želírovací cukr v hrnci a za stálého míchání tuto směs přivedeme k varu. Vaříme asi 2 min., poté přidáme kyselinu citrónovou, zamícháme a tuto směs nalijeme do zavařovací sklenice. Po vychladnutí želé pomocí lžičky a nebo cukrářského sáčku naneseme na upečené růžičky a dozdobíme mrazem sušenými malinami.

další recepty