Čokoládovo-kaštanové uzlíky

přísady

Ingredience na kynuté těsto 

  • 500 g mouky 
  • 1 vejce (velikosti M) 
  • 20 g čerstvého droždí nebo 1 sáček sušeného 
  • 80 g Korunní cukr krystal
  • 80 g změklého másla 
  • 250 ml studeného mléka nebo mléka pokojové teploty 
  • 1 PL rumu 
  • 1 špetka soli 

Ingredience na čokoládovo-kaštanovou náplň 

  • 200 g hořké čokolády 
  • 60 g másla 
  • 120 g předvařených jedlých kaštanů  
  • 2–3 PL Korunní cukr krupice

Ostatní 

  • 1 vejce (velikosti M) 
  • mléko 

příprava

Ingredience na kynuté těsto dejte do velké mísy a nechte minimálně 10 minut hníst v kuchyňském robotu nebo hněťte pomocí ručního šlehače (s hnětacími háky), dokud nevznikne hladké těsto. 

Těsto zpracujte na pomoučené pracovní ploše do koule, vraťte do mísy a nechte přikryté na teplém místě nebo při pokojové teplotě cca 60 minut kynout. 

Mezitím si připravte čokoládovo-kaštanovou náplň. 

Hořkou čokoládu nasekejte nahrubo a spolu s máslem a cukrem dejte do kastrůlku. 

Směs nechte při nízké teplotě rozpustit, dokud nejsou přísady dobře propojené a nevznikne pevnější hmota. Nechte směs trochu vychladnout. 

Jedlé kaštany nasekejte najemno. 

Vyložte jeden nebo dva plechy pečicím papírem. 

Kynuté těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše na obdélník o tloušťce cca 5 mm a rovnoměrně jej potřete čokoládovo-máslovou hmotou.  

Plát těsta posypte kousky jedlých kaštanů a z kratší strany zarolujte. 

Váleček nakrájejte na cca 1 cm široké pruhy a svrchu trochu zploštěte. 

Jeden konec pruhu položte vždy na druhý a přitiskněte.  

Uzlíky rozložte s rozestupy na připravený plech a přikryté nechte ještě cca 20 minut kynout. 

Vejce rozšlehejte s trochou mléka a jednotlivé kousky tence potřete. 

Čokoládovo-kaštanové uzlíky pečte v předehřáté troubě 20–25 minut, až jsou tmavě zlatavé. Nejlépe chutnají ještě vlažné. 

Tip: Na náplň můžete použít i nadrobno nasekané lískové nebo jiné ořechy. 

další recepty