Bábovka s ovesnými vločkami a rybízem

přísady

Na těsto

  • 4 vejce
  • 200 g másla
  • 250 g Korunního cukru moučka
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 1 ČL skořice
  • 2 ČL nastrouhané kůry z chemicky neošetřeného pomeranče
  • 2 PL rumu
  • 200 g mouky
  • 50 g potravinářského škrobu
  • 1 bal. prášku do pečiva
  • 100 g mletých lískových ořechů
  • 170 g rybízového džemu
  • 4 PL ovesných vloček

Na polevu

příprava

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky do bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Změknuté máslo s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, skořicí, pomerančovou kůrou a rumem vymícháme do pěny. Postupně přidáme žloutky.

Škrob promícháme s práškem do pečiva a mletými lískovými oříšky a spolu s polovinou sněhu z bílků vypracujeme na těsto. Opatrně přimícháme zbylý sníh.
Rybízový džem smícháme  s ovesnými vločkami. 1/3 cesta vylejeme do vymaštěné a moukou vysypané bábovkové formy. Čajovou lžičkou rozložíme na povrch těsta polovinu směsi vloček a rybízového džemu. Vylejeme druhou třetinu těsta a navrch opět rozložíme zbytek směsi  vloček a džemu. Nakonec přikryjeme zbytkem těsta a povrch vyhladíme. 

V předehřáté troubě pečeme při teplotě 180 °C přibližně 50 minut. Hotovou bábovku necháme 15 minut stát ve formě, vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.

Z pudrového cukru, bílku a citrónové šťávy vymícháme hladkou, hustou polevu, kterou potřeme povrch bábovky.

další recepty