Krupicový štrůdl

přísady

Na náplň 

  • 1/2 l mléka
  • 1 špetka  soli
  • 50 g másla
  • 180 g pšeničné krupice
  • 3 vejce
  • 1/4 l smetany
  • 100 g Korunního cukru krupice
  • 100 g hrozinek
  • 50 g mletých mandlí
  • máslo na vymazání formy
  • 70 g máslových vloček na obložení

Na polevu

příprava

Příprava náplně

Mléko se solí a máslem přivedeme do varu a za stálého míchání přisypáváme krupici. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky. Do vychladnuté krupicové hmoty postupně přidáme žloutky a smetanu. Nakonec zlehka přimícháme tuhý sníh z bílků a cukr krupici. 

Těsto na závin vytáhneme natenko, potřeme náplní a posypeme hrozinkami a mandlemi. Štrůdl srolujeme, vložíme do formy na pečení vytřené máslem a obložíme máslovými vločkami. V předehřáté troubě pečeme při teplotě 170 °C přibližně 35 minut, aby povrch zůstal světlý. 

Mléko s BIO cukrem za stálého míchání přivedeme do varu a nalejeme na štrůdl. Pečeme dalších 15 minut. Nahrubo posypeme moučkovým cukrem.

další recepty