Švestkový koláč

přísady

Těsto

  • 3 vejce velikosti M
  • 210 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 90 ml oleje
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • nastrouhaná kůra z poloviny citronu

Švestková náplň

  • 600 g plně vyzrálých švestek
  • 60 g Korunního cukru krystal
  • 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku

Náplň

  • 400 ml šlehačky
  • 2 lžíce Korunního cukru moučka

Mandlový topping

  • 1 lžíce másla
  • 60 g Korunního cukru krupice
  • 100 g mandlových lupínků
  • 1 lžíce medu

příprava

Nejdříve si připravte švestkovou náplň. Zralé švestky omyjte, vypeckujte a rozčtvrťte. Pokud již nejsou zcela čerstvé, odřízněte méně kvalitní části. V hrnci přiveďte k varu cukr a vmíchejte pudinkový prášek. Vařte

2–3 minuty a poté stáhněte z plotny.

Předehřejte troubu na 175 °C na horní/spodní ohřev. Na přípravu těsta vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Dobře promíchejte mouku a prášek do pečiva. Zvlášť smíchejte olej a mléko. Směs mouky a mléka střídavě po částech vmíchejte do vajec, aby vzniklo hladké těsto.

Vymažte pružinovou formu, nalijte do ní těsto a pečte asi 40 minut. Občas těsto otestujte pomocí špejle. Nechte zcela vychladnout.

Dortový základ příčně rozkrojte na polovinu. Spodní část vložte zpět do formy a utáhněte ji. Navrch rozetřete švestkový kompot. Vyšlehejte šlehačku se ztužovačem šlehačky a moučkovým cukrem, rozetřete na kompot. Navrch položte druhou vrstvu dortu.

Na pánvi rozpusťte máslo s cukrem. Přidejte mandlové lupínky a med a za stálého míchání 2–3 minuty povařte. Mandlovou směs rozetřete na koláč a nechte vychladnout.

další recepty