Čokoládový dort - pole

přísady

Pro plech s vysokým okrajem:

  • 6 vajec
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 120 g čokolády
  • 2 šálky espressa
  • 2  polévkové lžíce rumu
  • 250 g mouky
  • 1/2 balíčku jedlé sody
  •  

Poleva  a na potření:

  • 200 ml kávy nebo ovocného čaje
  • 1 polévková lžíce rumu
  • Rybízový nebo malinový džem
  • 200 g čokolády na vaření
  • 250 ml šlehačky

Na "mrkev":

  • 10-20 jahod
  • 1 balení bílé čokoládové polevy
  • potravinářské barvivo: oranžová (nebo žlutá a červená)

příprava

Připravte espresso a nechte vychladnout. Rozpusťte máslo a čokoládu v hrnci za stálého míchání. Vyšlehejte vejce s cukrem do pěny (5-7 minut) a vmíchejte směs másla a čokolády. Přidejte rum a espresso a pokračujte v míchání. Přidejte mouku a prášek do pečiva a zamíchejte. Směs rozprostřete na plech s vysokým rámem a pečeme při 170 °C horkém vzduchu asi 25 minut (zkouška špejlí).

Propíchněte dort vidličkou. Připravte si kávu nebo čaj, smíchejte s rumem, nalijte dort a počkejte, až tekutina vsákne. (Nebojte se, není to příliš mnoho tekutiny, dort ji nasákne). Dort potřete marmeládou.

Na čokoládovou polevu vložte čokoládu a šlehačku do hrnce a rozpusťte  na středním ohni za stálého míchání. Rozetřete na dort a nechte ztuhnout.

Pro jahodovou mrkev připravte polevu z bílé čokolády podle pokynů na obalu. Vmíchejte potravinářské barvivo. (Gelové barvy barví nejlépe). Vezměte jahody za stonek a ponořte do čokolády. Položte na pečící papír a nechte uschnout. (Tip: Jahody skladujte v chladničce a těsně před barvením je vyjměte).

Vyjměte rám z plechu. Odřízněte vnější 2-3 cm nožem, vložte do misky a rozdrťte. Vložte jahody do čokoládového dortu. Položte dort na talíř a posypte rozdrcenými okraji dortu ("půda").

Tip na Velikonoce: Ozdobte čokoládové pole cukrovými květy a čokoládovými velikonočními vajíčky.

další recepty