Borůvkový koláč s podmáslím

přísady

Zapékací forma o velikosti 30 krát 12 cm
Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 75 g rozpuštěného másla 
  • 2 vejce velikosti M 
  • 200 g podmaslí 
  • 50 g citronová šťáva
  • 150 g borůvek
  • 2 g soli
  • 2 g mletého Kardamomu
  • 9 g prášku do pečiva
  • Kůra z jednoho citrónu

Drobenka:

  • 60 g hladké mouky
  • 30 g cukru krupice
  • 30 g másla
  • Několik kapek rumu

Poleva:

  • 50 g borůvek
  • 50 g cukru pudrového

 

příprava

Do mísy navážíme mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva, citrónovou kůru a kardamom a zamícháme.

K suchým ingrediencím přidáme podmáslí a vejce a rozmícháme dohladka. Úplně na závěr přidáme rozpuštěné a vychladlé máslo a vymícháme do hladké hmoty. Borůvky obalíme v 5 g hladké mouky a zlehka je pomocí stěrky do hmoty zabalíme. Zapékací formu vymažeme máslem, vysypeme moukou a borůvkové těsto do ní nalejeme.

Na drobenku dáme všechny ingredience do mísy a pomocí prstů vytvoříme nestejnoměrně velké kousky. Ty nasypeme na borůvkovou hmotu a koláč dáme do trouby péct na 170°C asi 35 až 40 min., nebo dokud špejle nezůstane zcela suchá. Upečený koláč dáme vychladnout na mřížku, pocukrujeme a polijeme ho polevou, kterou jsme připravili z rozmačkaných borůvek a moučkového cukru. Nejlépe chutná ještě vlažný.

další recepty