Tiramisu s borůvkami a kokosem

přísady

  • 180 g cukrářských piškotů
  • 350 g mascarpone
  • 2 cl kokosového likéru (lze vynechat)
  • 30 g kokosových lupínků
  • 200 g tvarohu
  • 70 g Korunní cukr hnědý
  • 70 g bílé čokolády
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 500 g borůvek
  • 1 čajová lžička citrónové šťávy
  • 20 g kokosových lupínků
  • čerstvé borůvky 
  • čerstvá máta

příprava

Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni. Mascarpone smíchejte s tvarohem, rozpuštěnou čokoládou, sušeným kokosem, 40 g hnědého třtinového cukru a kokosovým likérem. Šlehačku vyšlehejte do tuha  a opatrně vmíchejte. Umyjte a sceďte borůvky. Vložte borůvky do misky s citronovou šťávou a zbývajícím cukrem a pyré. 1/3 borůvkového pyré dejte do ledničky. Rozpulte cukrářské piškoty a položte na dno sklenic (nebo do misky). Na to navrstvěte asi 1,5 lžíce borůvkového pyré a mascarpone krému. Dokončete vrstvou krému z mascarpone.

Vložte do ledničky a nechte odpočinout alespoň 4 hodiny. Opečte kokosové lupínky do zlatova. Před podáváním rozdělte zbytek borůvkového pyré mezi sklenice. Tiramisu ozdobte opečenými kokosovými lupínky, borůvkami a lístky máty a ihned podávejte.

Tip: U varianty bez alkoholu vynechejte kokosový likér nebo jej nahraďte kokosovým krémem.

Doporučení k servírování: Pokud nechcete podávat borůvkové tiramisu ve sklenici, ale na kousky, můžete krém navrstvit do formy o objemu 1,5 litru.

další recepty