Tradiční svatební koláčky

přísady

Příprava: 20 + 15 + kynutí 2,5 hodiny
pečení: 12 minut
Várka na cca 60 ks koláčků

Těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g hrubé mouky
  • 200 g Korunního cukru krystal
  • 500 ml mléka
  • 300 g másla
  • 1 a ¾ kostky droždí, 1 lžička Korunního cukru krystal, 6 lžiček vlažného mléka na kvásek
  • 7 žloutků
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 celé vejce
  • 1 lžíce soli
  • citronová kůra ze 2 citronů

 Tvarohová náplň (na 30ks koláčů)

  • 3 balení tvarohu
  • 5 lžic Korunního cukru krystal
  • 3 žloutky
  • půl lžíce bramborového škrobu
  • 70 g loupaných a půlených mandlí na ozdobení, případně zdobíme povidly

Povidlová náplň (na 15 ks koláčů + povidla na zdobení tvarohových koláčků):

Maková náplň:

  • 200 g mletého máku
  • 400 ml mléka
  • 4 lžíce Korunního cukru krystal
  • 2 lžíce povidel
  • rum dle chuti
  • 70 g loupaných a půlených mandlí na ozdobení, případně zdobíme třešněmi

Mák povaříme s mlékem na hustější kaši, pak přidáme všechny ostatní ingredience. 

Posypka:

Ručně vše spojíme a posypkou zdobíme koláčky.

příprava

Do misky rozdrobíme droždí pokojové teploty, přidáme cukr a mléko. Přikryjeme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Prosejeme mouku, přidáme sůl, jeden bílek a citronovou kůru.

Ohřejeme si mléko tak, aby bylo vlažné a vlijeme do směsi. Krupicový cukr, vanilkový cukr, 5 žloutků vyšleháme společně s 250 gramy másla. Ušlehanou směs přidáme k mouce i s vyběhlým kváskem. Nyní použijeme hnětacího robota nebo zapojíme svaly a vypracováváme jej asi 20 minut. Během toho můžeme poprašovat hladkou moukou, aby se těsto nelepilo.

Necháme na teplém místě kynout asi 2 hodiny.

Na vále si rozdělíme hotové těsto na kousky, vypracováváme kuličky, do kterých vytvarujeme důlek a naplníme jej vybranou náplní. 2 žloutky smícháme s mlékem a potíráme jimi koláčky.

Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 12 minut. Zbylé máslo rozpustíme a jakmile vytáhneme hotový plech, potřeme máslem pro ještě lepší chuť.

 

další recepty