S pomerančem a čokoládou

přísady

Ingredience na těsto:

  • 300 g mouky
  • 30 g kakaového prášku na pečení
  • Nastrouhaná kůra z 1/2 bio pomeranče
  • 250 g studeného másla nakrájeného na kostičky
  • 150 g Korunního cukru moučka
  • 1 žloutek
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 špetka soli

Dále budete potřebovat:

  • 150 g hořké čokolády (na polevu)
  • 1 lžička rostlinného oleje
  • Nastrouhaná kůra z 1/2 bio pomeranče
     

příprava

Všechny ingredience na těsto dejte do mísy a rychle zpracujte pomocí hnětacích háků, ručního mixéru nebo rukama v hladké těsto.
Vytvarujte z něj kouli, lehce ji zploštěte, dobře zabalte a nechte alespoň 30 minut odpočívat v lednici.


Předehřejte troubu na 190 °C (horní/spodní ohřev) a připravte si 1–2 plechy vyložené pečicím papírem.


Odpočaté těsto rozdělte na porce o hmotnosti cca 10 g. Z každé vytvarujte kuličku, z ní vyválejte asi 10 cm dlouhý váleček a vytvarujte rohlíček.
Rohlíčky pokládejte na připravené plechy a pečte v předehřáté troubě po jednom plechu 12–15 minut.


Hořkou čokoládu nasekejte nadrobno a dvě třetiny rozpusťte ve vodní lázni nebo po krátkých intervalech v mikrovlnné troubě. Jakmile je rozpuštěná, přimíchejte zbylou třetinu a rostlinný olej. Promíchejte.


Konce vychladlých rohlíčků namočte do čokolády, položte je na pečicí papír a posypte trochou pomerančové kůry. Nechte dobře zaschnout.
Skladujte v dóze na cukroví až 5–6 týdnů – nebo si je vychutnejte hned.

další recepty