Poke bowl pro 2 osoby

přísady

  • 100 g rýže basmati
  • 125 g edamame (mražené)
  • 300 g červeného zelí nebo ředkviček nebo obojího smíchaného dohromady
  • ¼ okurky
  • 200 g čerstvého filetu z lososa bez kůž
  • 1 zralé avokádo
  • 1–2 polévkové lžíce řeřichy shiso (alternativně zahradní řeřicha)
  • ½ manga
  • ½ lžičky Sugars of the World – Brown Cane Sugar
  •  1–1½ lžičky sezamových semínek
  • 1 limetka
  • 1 lžička pasty wasabi
  • nakládaný růžový zázvor
  • sůl

 Na dresink:

příprava

Rýži propláchněte, uvařte ve 400 ml osolené vody podle návodu na obalu, propláchněte ve studené vodě a sceďte. Edamame vařte 3–5 minut v osolené vodě, propláchněte studenou vodou, nechte okapat.
Červené zelí omyjte, rozkrojte na polovinu, zbavte stonku a nakrájejte na jemné plátky. Ředkvičky očistěte, omyjte a nakrájejte na jemné plátky. Asi 2 minuty hněteme s ½ lžičky soli a ½ lžičky cukru.
Okurku omyjte a škrabkou nakrájejte na tenké plátky. Ty srolujte. Lososa omyjte. Odstraňte případnou kůži. Osušte a nakrájejte na kostky o velikosti 1 cm.
Avokádo vydlabejte, dužinu zbavte slupky.
Mango oloupeme, vyřízneme z pecky (pozor, je kluzké!). Avokádo a mango nakrájejte na kostičky.
Na zálivku smíchejte sójovou omáčku, cukr a olej.
Rýži rozdělte do dvou misek a navrch naaranžujte zálivky. Pokapejte dresinkem, posypte řeřichou a sezamovými semínky, ozdobte rozpůlenou limetkou, wasabi a zázvorem.
 

další recepty