Meruňková galeta s tvarohem

přísady

1 ks, 20 krát 30 cm
Těsto:

  • 150 g špaldové hladké mouky
  • 75 g žitné mouky
  • 190 g másla
  • 30 g třtinového cukru
  • 2 g soli
  • 45 g bílého vína

Tvarohová náplň:

  • 250 g tvarohu v kelímku
  • 200 g zakysané smetany
  • 10 g vanilkového cukru
  • 40 g cukru krupice

Na dokončení:

  • 500 g čerstvých meruněk
  • 50 g piniových oříšků
  • 10 g cukru moučka
  • Několik snítků máty

 

příprava

Do mísy navážíme obě mouky, na kostky nakrájené studené máslo, cukr, sůl a vypracujeme jemnou drobenku. Úplně na závěr přimícháme studené bílé víno a rychle a krátce vypracujeme v těsto. To zabalíme do fólie a necháme v lednici aspoň 10 až 15 min. odpočinout. Poté ho na lehce pomoučené ploše Vyválíme na obdélník o velikosti 20 krát 30 cm. Nemusí být úplně perfektní, okraje se stejně budou dále upravovat.

Na náplň smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, cukr a vanilkový cukr dohladka. Tento krém natřeme na rozvalené těsto asi dva až 3 cm dále od krajů, ty necháme bez náplně. Na povrch krému rozložíme vypeckované meruňky řezanou stranou nahoru. Úplně na závěr koláč posypeme piniovými oříšky a vložíme do trouby vyhřáté na 170°C a pečeme asi 35 až 40 min. do křehka. Vytáhneme z trouby, dozdobíme čerstvou mátou, můžeme pocukrovat a podáváme.

další recepty