Fíková hořčice

přísady

  • 1 kg čerstvých fíků
  • 25 ml bílého vína (např Chardonnay)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 200 ml nefiltrované jablečné šťávy
  • 50 g hořčičných semínek
  • 500 g Korunní cukr želírovací 3:1
  • 1 malá chilli paprička
  • 1 lžíce dijonské hořčice

 

příprava

Fíky omyjte, zbavte stopky a nakrájejte na malé kousky. Kousky fíků, bílé víno, citronovou šťávu a jablečnou šťávu dejte do hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu. Sundejte ze sporáku a rozmixujte do pyré tyčovým mixérem. Nechte úplně ochladnout.

Hořčičná semínka orestujte na nepřilnavé pánvi bez tuku. Dvě třetiny rozdrťte v hmoždíři. Chilli papričku podélně rozřízněte, odstraňte semínka a nakrájejte na malé kousky. K fíkové směsi přidejte želírovací cukr, kousky chilli papričky a dijonskou hořčici, za stálého míchání přiveďte k varu a vařte 4 minuty, dokud nezačne prskat.

Nakonec vmíchejte drcená a celá hořčičná semínka. Ještě horké nalijte do malých sterilizovaných sklenic a pevně uzavřete.

Tipy:

  • Fíková hořčice se hodí k sýrovým talířům a grilovanému sýru.
  • Fíková hořčice vydrží až rok při skladování na chladném a tmavém místě. Otevřené lahvičky uchovávejte v lednici a v krátké době spotřebujte.

další recepty