Čokoládovo-pomerančový dort

přísady

na pomerančové křehké těsto

  • 270 g mouky
  • 180 g studeného másla (nakrájeného na kousky)
  • 90 g Korunní cukr moučka
  • 1 špetka soli
  • kůra ze 2 malých chemicky neošetřených pomerančů nebo z jednoho velkého
  • 1 žloutek (velikosti M)

na čokoládovo-pomerančovou náplň

  • 120 g másla
  • 140 g hořké čokolády
  • 90 g Korunní cukr moučka
  • 3 vejce (velikosti M) a bílek zbylý z přípravy křehkého těsta
  • 1 špetka soli
  • 1 sáček čokoládového pudinku
  • šťáva ze 2 malých pomerančů nebo z 1 velkého
  • 60 ml rumu
  • 2 PL kakaa
  • 1 PL mouky
  • 1 KL prášku do pečiva

příprava

Všechny ingredience na křehké těsto dejte do velké mísy a nechte hníst v kuchyňském robotu nebo hněťte pomocí ručního šlehače (s hnětacími háky), dokud nevznikne hladké těsto.

Těsto přesuňte na pomoučenou pracovní plochu, vytvarujte z něj kouli a nechte přikryté cca 45 minut odpočívat v lednici.

Křehké těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše na tloušťku cca 5 mm a vtlačte do koláčové formy o průměru cca 25–26 cm.

Na náplň dejte máslo a čokoládu do kastrůlku, nechte při nízké teplotě rozpustit a krátce zchladnout.

Vejce vyšlehejte s moučkovým cukrem a solí do pěny, trvá to cca 3–5 minut.

Pomerančovou šťávu promíchejte s rumem, pudinkovým práškem, moukou, kakaem a kypřícím práškem tak, aby ve směsi nezůstaly žádné hrudky.

Pudinkovou a následně i čokoládovo-máslovou směs pomalu vmíchejte do vaječné hmoty.

Velmi tekutou čokoládovo-pomerančovou náplň vlijte do připravené koláčové formy a ve spodní třetině předehřáté trouby pečte cca 25–30 minut.

Čokoládovo-pomerančový koláč nechte úplně vychladnout a podávejte.

Tip: Pokud vám zbyde trochu křehkého těsta, můžete ho vyválet, vykrájet z něj různé tvary a nechat je péct cca 10–12 minut na 180 °C (horní/spodní ohřev). Vzniknou vám tak lahodné pomerančové sušenky.

další recepty