Čokoládovo-ořechová bábovka s jablky

přísady

Ingredience na bábovku

  • 2 sladkokyselá jablka
  • šťáva z jednoho citronu
  • 4 vejce při pokojové teplotě
  • špetka soli
  • 200 g másla při pokojové teplotě
  • 120 g Korunní cukr krystal
  • 90 g Korunní třtinový cukr
  • 70 g smetany při pokojové teplotě
  • 80 g mléka při pokojové teplotě
  • 50 g jablečného pyré
  • 250 g mouky
  • ½ balení prášku do pečiva
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 3 lžíce kakaa na pečení

Ingredience na polevu

  • 3–5 lžic červeného vína
  • 150 g Korunní cukr moučka
     

příprava

Příprava na Gugelhupf
Předehřejte troubu na 180 °C (horní/spodní ohřev).
Formu na bábovku vymažte trochou másla a vysypte moukou.
Jablka oloupejte, vykrojte jádřince, nakrájejte na malé kostičky a smíchejte s citronovou šťávou.
Máslo a cukr při pokojové teplotě šlehejte asi 3–5 minut, dokud nevznikne bílá krémová hmota.
Poté do másla a cukru postupně vmíchejte vejce.
Pomalu vmíchejte mléko a jablečnou omáčku.


Mouku smíchejte s práškem do pečiva a opraženými vlašskými ořechy a vmíchejte do směsi.
Poté těsto rozdělte na polovinu, do jedné poloviny vmíchejte kakao a do druhé poloviny kousky jablek.
Nejprve do formy nalijte čokoládové těsto a poté přidejte těsto s jablky. Obě těsta lehce promíchejte vidličkou a pečte v předehřáté troubě přibližně 50–60 minut. Nezapomeňte provést test špejlí!


Prosátý moučkový cukr postupně po lžičkách rozmíchejte s červeným vínem, až vznikne hladká poleva, kterou nakonec ozdobte bábovku.

další recepty