Broskvovo-kardamomový kompot

přísady

  • 2 kg broskví
  • 850 ml vody
  • 125 g Korunní cukr krupice
  • 2 Bio citrony
  • 4 celý kardamom
  • 2 hřebíček

 

příprava

Vložte vodu a cukr do hrnce. Umyjte citrony pod horkou tekoucí vodou a osušte. Pak oloupejte co nejtenčeji, vložte je do gázového sáčku nebo do čajového infuzéru s kořením a zavěste je do hrnce. Přidejte citronovou šťávu.

Směs přiveďte k varu, promíchejte a vařte minutu. Odstraňte z tepla a nechte vychladnout. Nakonec odstraňte koření.

Umístěte broskve jeden po druhém do vroucí vody po dobu asi 30 sekund, vyjměte je a nechte okapat a poté sloupněte slupku.

Předehřejte troubu na teplotu 90 °Cnahoře a dole. Broskve rozkrojte e na polovinu, odstraňte pecku a nakrájejte na klíny. Okamžitě vrstvěte broskvové klíny do připravených čistých sklenic.

Naplňte cukerním rozvarem cca 2,5 cm pod okraj sklenice. Broskvové klíny musí být celé zality. Sklenice pevně uzavřete. Umístěte sklenice na plech naplněný vodou o výšce 2 cm a pasterizujte asi 40 minut.

Sklenice se nesmí navzájem dotýkat. Pasterizujte asi 40 minut. Opatrně vyjměte z trouby držákem na sklenice, položte na vlhký hadřík a nechte vychladnout.

Tipy:

  • Kardamomová kapsle se otevírají lisováním plochým nožem, semena se odstraní a nejlépe se rozemelou v třecí misce, aby se esenciální olej mohl rozvinout svou sladkou, štiplavou vůní.
  • Broskvový kompot chutná obzvláště dobře s Císařským trhancem a krupicovým schmarrenem.
  1. Kompot může být také pasterizován v parníku při 100 ° Cpo dobu 40 minut.

další recepty