Vanilkové hvězdičky s polevou z vaječného bílku

přísady

  • 300 g hladké mouky
  •  200 g studeného másla
  • 100 g Korunního cukru moučka
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 špetka soli

Na polevu:

  • 1 vaječný bílek
  • 200 g Korunního pudrového cukru
  • 1 čajovou lžičku citronové šťávy (v případě potřeby další 1-2 čajové lžičky více) 
  • pár kapek gelové potravinářské barvy

příprava

Mouku, moučkový cukr a vanilkový cukr dejte do misky přidáte studené máslo nakrájení na na malé kousky a dále vejce a sůl. Všechny ingredience řádně promíchejte a vytvořte hladké těsto. Zabalte do potravinářské fólie a vložte asi na 30 minut do chladničky.

Předehřejte troubu na 180 stupňů – horní a spodní pečení. Vyložte plech papírem na pečení. Pracovní plochu lehce vysypte moukou, vyválejte těsto a vykrajujte sušenky.

Vyšlehejte vaječný bílek a postupně přidávejte pudrový cukr a citronovou šťávu. Míchejte cca. 10 minut. Hmota by měla být viskózní a pouze pomalu stékat z metliček mixéru. Pokud je směs příliš pevná, přidávejte po kapkách citronovou šťávu. Dejte polevu z bílku do misky. Pomocí párátka přidejte potravinářské barvy. Rozdělte tečky do bílkové polevy a pomocí párátka nakreslete čáry polevě tak, abyste vytvořili mramorování.

Rovnoměrně ponořte jednu stranu vychlazených sušenek do polevy. Poté prsty setřete přebytečnou polevu. Nechte zaschnout.

další recepty