Podzimní dort Malakoff

přísady

Ingredience na piškotový korpus

  • 3 vejce při pokojové teplotě
  • 60 g Korunní cukr krystal
  • špetka soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 60 g mouky
  • 1 lžička řepkového oleje

 Ingredience na hruškový kompot

  • 2 hrušky
  • 40 g Korunní cukr krystal
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • špetka cejlonské skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • 2 lžíce rumu

 Ingredience na skořicový krém

  • 5 plátků želatiny
  • 500 g mascarpone
  • 750 g smetany
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 čajová lžička cejlonské skořice
  • 1 špetka tonkových bobů (volitelně)

Dále

  • 200 g piškotů na vrstvení
  • 40 g vody + 40 g rumu na namáčení
  • 100 g brusinkového džemu
  • 2 lžíce rumu
  • 1 hruška na ozdobu
  • 100 g mletých pražených lískových ořechů na posypání

příprava

Příprava piškotového těsta

1. Předehřejte troubu na 180 °C (horní/spodní ohřev) a vyložte formu o průměru cca 22 cm pečicím papírem.

2. Vejce s cukrem, solí a vanilkovým cukrem šlehejte na nejvyšší stupeň alespoň 7–10 minut, dokud nevznikne pěna.

3. Prosijte mouku a ručně do ní opatrně vmíchejte olej po částech.

4.Nalijte piškotové těsto do připravené formy, pečte v předehřáté troubě přibližně 20 minut dozlatova a poté nechte zcela vychladnout.

 

Příprava hruškového kompotu

1. Hrušky oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte na malé kostičky.

2. Cukr s citronovou šťávou, vanilkovým cukrem, skořicí, rumem a hřebíčkem zahřejte v hrnci za stálého míchání.

3. Přidejte kousky hrušek, vařte přibližně 7–10 minut za občasného míchání a poté nechte vychladnout.

 

Příprava skořicového krému

1. Želatinové plátky vložte jeden po druhém do studené vody a nechte asi 5 minut namočené.

2. Mascarpone krátce promíchejte se smetanou, moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, skořicí, rumem a hřebíčkem v míse na nízké otáčky, poté šlehejte na nejvyšší otáčky, dokud není krém tuhý. Pozor: Nemíchejte příliš dlouho, jinak by se krém mohl srazit.

3. Želatinu vložte do malého hrnce a zahřívejte, dokud se nerozpustí a nezačne se odpařovat.

4. Přidejte 1–2 lžíce mascarpone krému a rychle zamíchejte želatinu do krému, aby se nevytvořily hrudky.

5. Krémem naplňte cukrářský sáček s hvězdicovou špičkou.

Dokončení podzimního dortu Malakoff

1. Obalte piškotový korpus dortovým prstencem, a pokud je k dispozici, dortovou fólií.

2. Naneste trochu krému kolem okraje korpusu, aby kompot a džem nevytekly.

3. Smíchejte brusinkový džem s 1–2 lžícemi rumu a rovnoměrně ho rozetřete po korpusu.

4. Na vrch rozetřete vychlazený hruškový kompot.

5. Poté naneste vrstvu krému a uhlaďte ji.

6. Piškoty rozkrojte na polovinu, každou z nich krátce namočte do směsi rumu a vody a rovnoměrně jimi pokryjte vrstvu krému.

7. Nyní přidejte další vrstvu krému, vrstvu piškotů a na závěr další vrstvu krému.

8. Dort nechte alespoň 5 hodin, nejlépe přes noc, vychladit.

9. Opatrně odstraňte dortový prstenec nožem.

10. Dort potřete zbývajícím krémem a ozdobte praženými lískovými oříšky a plátky čerstvých hrušek.

další recepty