Plněný čokoládovo-oříškový koláč

přísady

Těsto:

  • 4 vejce (velikost L)
  • 125 g Korunní cukr hnědý
  • 130 g másla
  • 140 g čokolády
  • 80 g mouky
  • 1,5 čajové lžičky prášku na pečení
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • 2 lžíce rumu | nebo: Rumové aroma
  • 120 g vlašských ořechů {celé}
  • máslo a strouhanka na vysypání formy

Na krém stracciatella:

  • 50 g čokoládových hoblin {čerstvě nastrouhané}
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 3 vrchovaté lžíce Korunní cukr hnědý
  • dřeň vanilkového lusku

příprava

Vejce a cukr několik minut šlehejte (v kuchyňském robotu) do pěny.. Rozpusťte máslo. Nakrájejte čokoládu na kousky, přidejte k máslu a za stálého míchání rozpusťte. Rozpuštěnou čokoládovo-máslovou směs a rum vmíchejte do vaječné směsi. Mouku a prášek do pečiva smíchejte s kakaem. Postupně vmíchejte suché přísady. Nasekejte nahrubo vlašské ořechy a nakonec přidejte do těsta.

Vymažte obdélníkovou pečící formu (forma na biskupský chlebíček)  máslem a vysypte strouhankou. Nalijte hmotu a pečte v předehřáté troubě na horkém vzduchu 175 °C po dobu 45 až 50 minut. {Proveďte test špejlí!}

Nastrouhejte čokoládu na krém. Smíchejte všechny ingredience kuchyňským robotem a nechte vychladnout.

Po upečení koláč nechte vychladnout. Poté z upečeného koláče ve středu vykrojte obdélník pro plnění. Na okraji vynechte asi centimetr. Směs na koláč vyjměte lžící, rozdrobte v misce a odložte stranou.

Nalijte smetanu do obdélníkového otvoru a na vrch dejte strouhanku. Ozdobte vlašskými ořechy a podávejte.

Tip: Ze zbytku směsi se vynoří tvarohový koláč: smíchejte zbývající náplň se zbývajícími sušenkami a dejte do chladničky. Vytvarujte kuličky a glazujte je čokoládou.

další recepty