Masopustní dort – čokoládový dort s pestrobarevnými pusinkami

přísady

na pusinky

na těsto

  • 7 vajec
  • 280 g Korunní cukr krupice
  • 150 ml neutrálního oleje
  • 150 ml vody
  • 280 g hladké mouky
  • 25 g kakaa
  • 1 sáček prášku do pečiva

na pařížskou šlehačku

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 400 g čokoládové polevy (z hořké čokolády)

a kromě toho

  • 2 dortové formy (⌀ 22 cm)
  • meruňková marmeláda
  • potravinářská barviva (gelová barva)
  • jednorázový
  • cukrářský sáček
  • pestrobarevné
  • cukrové posypky

 

příprava

Lze připravit den předem: dortový korpus, pařížská šlehačka, pusinky

Příprava pusinek

Předehřejte troubu na 100 °C (horní/spodní ohřev). Plech vyložte pečicím papírem. Z bílků (čistě oddělených) se solí vyšlehejte v čisté míse bez tuku sníh. Jakmile bílek zpění, pomalu vsypte cukr. Vyšlehejte dotuha, dokud se cukr nerozpustí a bílky nebudou lesklé. Důležité, aby na metličce zůstávaly protáhlé špičky sněhu.

Připravte si jednorázový cukrářský sáček a odstřihněte špičku. Namočte čistý štětec nebo dlouhou dřevěnou tyčinku do gelových barev a každou barvou nakreslete proužek zdola nahoru. Optimální je 5–6 barev/proužků. Dávejte pozor, aby se proužky vzájemně nedotýkaly nebo se sáček nezmačkal. Naplňte jej sněhem a nadávkujte na plech vyložený pečicím papírem. Pusinky nechte v předehřáté troubě sušit 2–3 hodiny.

Poté troubu vypněte, ale pusinky v ní ještě 1–2 hodiny ponechte. Nechte přes noc vychladnout.

Pečení dortového korpusu

Troubu předehřejte na 180 °C a dortové formy vyložte pečicím papírem.

Vejce a Bio Kristallzucker šlehejte několik minut, dokud nevznikne silně pěnová konzistence. Poté pomalu za stálého míchání přilijte olej a vodu. Smíchejte mouku a prášek do pečiva a přidejte do těsta. Do každé dortové formy dejte polovinu těsta a pečte asi 35–40 minut (vyzkoušejte špejlí!). Nechte vychladnout ve formě. Než korpusy z formy vyndáte, uvolněte je po obvodu nožem.

Příprava pařížské šlehačky

K přípravě pařížské šlehačky nalámejte čokoládu na malé kousky. V hrnci přiveďte k varu šlehačku. Stáhněte hrnec z ohně a přidejte kousky čokolády. Míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí a nevznikne krémová směs. Směs nechte vychladnout (min. 4 hodiny, ideálně přes noc).

Druhý den můžete dort dokončit

Pařížskou šlehačku nalijte do mísy a pořádně rozmixujte, dokud z ní nevznikne tuhý krém.

Oba korpusy vodorovně překrojte a šlehačku naplňte do cukrářského sáčku. Spodní vrstvu položte na otočný talíř a bohatě namažte meruňkovou marmeládou. Navrch naneste cukrářským sáčkem pařížskou šlehačku a rozetřete do hladka.

Nahoru položte další část korpusu a potřete marmeládou (tentokrát bez šlehačky). Dále: korpus, marmeláda, šlehačka a poslední korpus. Nyní potřete šlehačkou nejprve horní část a poté i po stranách. Pomocí široké špachtle rozetřete do hladka.

Spodní okraj ozdobte cukrovými posypkami. Nakonec na dort rozmístěte pusinky a nechte vychladnout.

 

Upozornění: nelze zabránit tomu, aby pusinky absorbovaly vlhkost z dortu – po nějaké době už nebudou tak křupavé. Nestane se však, že by se úplně rozmáčely nebo roztekly na dortu.

další recepty