Ořechový dort s ořechovo-nugátovým krémem

přísady

Na těsto (forma 26-28 cm, na formu 20 cm poloviční množství)

  • 100 g čokolády na vaření
  • 50 g másla
  • 10 vajec
  • 120 + 75 g  Korunní cukr krupice
  • 100 g mouky
  • 4 g prášku na pečení
  • 110 g mletých mandlí
  • 75 g mletých vlašských ořechů
  • 40 g mletých lískových ořechů
  • 2 lžíce rumu
  • 1 špetka soli
  • náplň:
  • přibližně 6 až 7 lžic ořiško-nugátového krému
  • 5-6 lžic rybízového džemu

Krém

  • 100 g čerstvého sýra
  • 400 ml smetany na šlehání
  • 1,5 bal. ztužovače šlehačky
  • 6-7 lžic ořechovo-nugátového krému (vrchovaté)
  • zdobení: krokant z lískových oříšků

příprava

Předehřejte troubu na 180 stupňů na horní a dolní ohřev. Za stálého míchání rozpusťte v hrnci čokoládu a máslo. Oddělte bílek a žloutek. Šlehejte vaječný bílek se solí, postupně přisypávejte  120 g cukru krupice. Šlehejte, dokud se nevytvoří pevný sníh. Žloutky, 75 g cukru krupice a rum vyšlehejte do pěny (3–5 minut při nejvyšším stupni). Vmíchejte směs rozpuštěného másla a čokolády.

Smíchejte mouku, nastrouhané ořechy a prášek do pečiva a přidejte do čokoládové hmoty. Vmíchejte vaječný bílek. Nalijte směs do dortového kruhu a pečte asi 50 minut. (Pokud je na formě o průměru 20 cm a pečete jen poloviční množství, proveďte po 30 minutách test špejlí!). Nechat vychladnout.

U krému za stálého míchání vyšlehejte šlehačku se ztužovačem.  Přidejte smetanový sýr a nugátový krém a rychle promíchejte. Nechat vychladnout.

Naplněný základ dortu ve středu vodorovně rozkrojte a potřete krémem. Promíchejte džem a natřete jej na vrstvu krému. Znovu položte dortový základ. Krém rozetřete na dort a na okraj dortu. Ozdobte najemno nasekanými lískovými ořechy.

další recepty