Nektarinkové čatní s rozmarýnem

přísady

  • 500 g nektarinek
  • 2 cibule
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 250 g jablečného octa
  • 250 g vody
  • 250 g Korunní cukr želírovací 3:1
  • 1 lžička soli
  • 3–4 snítky rozmarýnu

příprava

Nektarinky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli oloupejte a také nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli na něm osmahněte dozlatova.

Přidejte nakrájené nektarinky a sůl, krátce poduste za stálého míchání. Směs zalijte vodou, přidejte želírovací cukr a část jablečného octa. Snižte teplotu na střední stupeň a nechte čatní pod pokličkou pomalu vařit asi 20–30 minut. Průběžně míchejte a postupně dolévejte zbytek octa.

Ještě horké čatní nalijte do čistých sklenic, dobře uzavřete a nechte úplně vychladnout. Ve spíži vydrží minimálně 3–6 měsíců. Skvěle chutná jako pikantní omáčka k masu na grilu, k pečeným jídlům nebo jako pomazánka na chléb.

další recepty