Jahodový džem s vanilkou a čokoládou

přísady

  • 1 kg jahod
  • 500 g Korunní cukr želírovací 2:1
  • 1 vanilkový lusk
  • 40 g hořké čokolády (čokoláda na vaření)

příprava

Jahody umyjte, nechtě dobře okapat a odstraňte stonky. Z půlky udělejte pyré, nakrájejte zbylé  jahody na kousky, přidejte a promíchejte s želírovacím cukrem. Vanilkový lusky rozkrojte a seškrábněte dužninu a přidejte polovinu lusku. Nechte odležet na chladném místě po dobu 1-2 hodin.

Přiveďte ovocnou hmotu k varu, míchejte a vařte 4 minuty, dokud nezačne bublat. Proveďte želírovací test.

Sundejte hrnec ze sporáku a vyjměte vanilkový lusk. Vmíchejte čokoládu nakrájenou na malé kousky, rychle nalijte do připravených sklenic a pevně zavřete.

další recepty