Hruškový ocet

přísady

 

příprava

Hrušky důkladně omyjte a osušte, poté je nakrájejte na cca. 1 cm kostky. Kousky hrušek spolu se slupkou, jádřincem a stopkou vložte do velké (čisté a sterilizované) zavařovací sklenice.

Přidejte cukr a zalijte vodou, aby vše dobře pokrylo. Zakryjte sklenici čistou kuchyňskou utěrkou a zajistěte ji gumičkou na ústí sklenice.

Ingredience hruškového octa nechte ve sklenici dva týdny na světlém místě při pokojové teplotě. Každý den pečlivě promíchejte, aby se zabránilo tvorbě plísní. Může se na povrchu vytvořit pěna jako důsledek fermentace.

Jakmile ucítíte mírný zápach octa, vyložte nerezové sítko gázovou utěrkou a octovou směs přes sítko přelijte do čisté sterilní nádoby a nechte dobře okapat. Znovu uzavřete čistou kuchyňskou utěrkou a gumičkou a nechte další 4-6 týdnů kvasit na světlém místě při pokojové teplotě. Poté znovu přelijte přes sítko vyložené čistou gázou. Hotový hruškový ocet nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete. Skladování: na suchém, chladném místě.

Tip: Místo hrušek můžete použít také jablka nebo maliny. Vyzkoušejte to!

další recepty