Tradiční mřížkový koláč, to je křehké těsto plněné lahodným plnotučným tvarohem, šťavnatými rozinkami a posypané jemným moučkovým cukrem. Je to lahůdka, kterou milují všechny generace.

Příprava: 60 minut

Přísady na jednu kulatou formu o průměru 24 cm:

Těsto:

  • 125 g másla
  • 100 g Korunního cukru moučka
  • špetku soli
  • 1 lžičku vanilky nebo dřeň z jednoho vanilkového lusku
  • 250 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 3 PL mléka
  • máslo na vymazání formy

Náplň:

  • 500 g plnotučného hrudkovitého tvarohu
  • 2 vajíčka
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 PL Korunního cukru moučka
  • 1 PL citronové kůry
  • 50 g rozinek
  • 2 PL rumu

Na dozdobení:

Na servírování:

  • višňový džem

Postup:

  1. Na kostičky nakrájené studené máslo vložíme do misky, přidáme Korunní cukr moučku, špetku soli, vanilku, mouku a žloutky a prsty vypracujeme drobenku.

2. Do směsi přidáme mléko a ručně vypracujeme hladké těsto. Těsto vyformujeme do tvaru koule, zabalíme do potravinové fólie a uložíme na 30 minut odpočívat do chladničky. Troubu rozehřejeme na 180 ˚C.

3. Mezitím si připravíme náplň. Rozinky zalijeme rumem. Do misky vyklopíme tvaroh, přidáme vajíčka, Korunní cukr moučku, vanilkový cukr, citronovou kůru a důkladně zamícháme.

4. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Pracovní desku poprášíme moučkovým cukrem a těsto vyválíme do kruhu. Formu na koláč vymažeme máslem a přemístíme do ní vyválené těsto, které prsty vymačkáme až po vrch formy.

5. Těsto pokryjeme náplní a uhladíme. Druhou polovinu těsta vyválíme, nakrájíme na proužky a klademe na koláč do tvaru mřížky.

6. Na tvaroh nasypeme rozinky namočené v rumu.

7. Koláč dáme do vyhřáté trouby asi na 40 minut. Pečeme dozlatova. Před podáváním poprášíme Korunním cukrem moučkou v mlýnku. Můžeme podávat s višňovým džemem.