Velikonoční zajíčci z tvarohového těsta

přísady

  • 200 g tvarohu
  • 50 ml mléka
  • 1 vejce
  • 100 ml neutrálního rostlinného oleje
  • 70 g Korunního cukru moučka
  • 1 balení vanilkového cukru s vanilkou bourbon
  • 0,5 lžičky citrónové kůry
  • 1 špetka soli
  • 400 g hladké mouky
  • 20 g prášek do pečiva
  • 80 g másla
  • 80 g Korunního cukru krystal
  • 1 balení vanilkového cukru s vanilkou bourbon

příprava

Předehřejte troubu na 180 stupňů na horní a dolní zahřátí a na plech vyložte papírem na pečení. Vložte tvaroh, mléko, moučkový cukr, vanilkový cukr, vejce, citronovou kůru a olej do mísy a promíchejte. Mouku a prášek do pečiva smíchejte a přidejte a vypracujte hladké těsto.

Tvarohové těsto rozválejte opatrně na tloušťku asi 0,5 cm a vykrojíme velikonoční zajíčky (nebo jiné tvary). Vykrojené sušenky přendejte na plech s papírem na pečení. Rozpusťte máslo a potřete velikonoční zajíčky. Pečte asi 10 minut. Smíchejte cukr krystal s vanilkovým cukrem.

Poté horké velikonoční zajíčky opět potřete rozpuštěným máslem a namaštěnou stranou vtlačte do směsi cukrů. Nechte zcela vychladnout na drátěném stojanu.

Tip:

Velikonoční zajíčci z těsta tvarohového těsta chutnají nejlépe čerstvé. Pokud je chcete udržet čerstvé, je nejlepší dát je do vzduchotěsné uzavíratelné plechové dózy a snězte je za  1-2 dny. Zajíčci totiž rychle vysychají.

další recepty