Ledovky

přísady

Těsto:

Krém:

Poleva:

příprava

 

Mouku prosejeme, přidáme cukr, ořechy, máslo, vejce a vypracujeme tuhé těsto. Dáme alespoň na hodinu uležet do lednice. Poté vyválíme plát, ze kterého vykrajujeme kolečka. Pečeme při 160 °C do růžova cca 10 minut.

 

Z mléka si odlijeme trochu do hrníčku, zbytek dáme vařit s cukrem. Mouku smícháme se žloutky a s druhou částí mléka a mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladká kašička. Jak se nám mléko začne vařit, vlijeme do něj rozmíchanou mouku a chvíli povaříme. Poté stáhneme z ohně a dáme vychladnout. Než nám hmota vychladne, utřeme si máslo s moučkovým cukrem. Do této směsi pak opatrně vmícháme vychladlou hmotu.

 

Když máme upečeno a připravený krém, všechny kolečka krémem slepíme a necháme v lednici do druhého dne ztuhnout. Další den si připravíme polevu z moučkového cukru, rumu a citrónové šťávy a slepená kolečka polevou potřeme. Ještě, než poleva zaschne, můžeme kolečka ozdobit vlašskými ořechy či mandlemi.

 

další recepty