Skořicové buchty s náplní ze švestek a lískových oříšků

přísady

Ingredience na kynuté těsto:

  • 500 g mouky
  • 2 žloutky
  • 30 g čerstvého droždí nebo 1 balíček sušeného droždí
  • 80 g Korunní cukr krystal
  • 80 g měkkého másla
  • 250 g studeného mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 3 lžičky cejlonské skořice
  • 5 g soli

Ingredience na švestkovou a lískooříškovou náplň

  • 150 g mletých lískových ořechů
  • 300 g švestek
  • 90 g cukru
  • 1 špetka mletého hřebíčku
  • 1 špetka cejlonské skořice
  • 80 g vody

Dále

  • máslo na vymazání formy
  • 1 vejce a trochu mléka na potření

Na podávání

  • 50 g strouhanky + polovina ořechů
  • 40 g másla
  • špetka cejlonské skořice
  • 2 lžíce cukru
  • teplý vanilkový krém

příprava

Příprava těsta

Vložte všechny ingredience na těsto do mísy a hněťte pomocí hnětacích háků kuchyňského robota nebo ručního mixéru na nízkou až střední rychlost alespoň 10–15 minut, dokud nebude těsto hladké. Těsto by se mělo odlepovat od stěn a dna mísy.

Na pracovní ploše vytvarujte těsto do koule, vložte jej zpět do mísy, přikryjte a nechte kynout při pokojové teplotě asi 1 hodinu.

Mezitím si připravte náplň.

Příprava švestkové a lískooříškové náplně

Mleté lískové ořechy opražte na pánvi bez tuku dozlatova a nechte vychladnout.

Na švestkový kompot švestky umyjte, vypeckujte a nakrájejte na čtvrtiny.

V hrnci je přiveďte k varu spolu s cukrem, vodou a kořením a vařte asi 7–10 minut, dokud nezměknou.

Nechte vychladnout a vmíchejte polovinu opražených lískových ořechů.

Dokončení buchet

Těsto rozdělte na pracovní ploše na porce o hmotnosti přibližně 80 g a vytvarujte z nich hladké kuličky. Krátce zakryjte.

Plech na pečení vymažte trochou másla a předehřejte troubu na 180 °C (horní/spodní ohřev).

Rozšlehejte vejce s trochou mléka.

Každou kuličku těsta zploštěte, do středu dejte 1–2 čajové lžičky švestkové a ořechové náplně, opatrně ji obalte těstem a vytvarujte kuličku.

Buchty položte spojem dolů do připravené zapékací misky a potřete je směsí vejce a mléka.

Pečte v předehřáté troubě přibližně 35–40 minut, dokud nejsou dozlatova.

Mezitím na pánvi na střední teplotě opražte strouhanku s máslem, zbylými lískovými ořechy a skořicí dozlatova.

Buchty podávejte teplé s vanilkovým krémem a skořicovou strouhankou.

další recepty