Cukr - Čistě přírodní produkt

Bez jakýchkoliv přísad se vyrábí cukr z cukrové řepy. Cukr je uhlovodan v nejčistší formě. Uhlovodany (sacharidy) jsou zvláště důležité pro náš život, protože jsou tělem preferovanými dodavateli energie. V rámci vyvážené stravy pochází 50 až 55 procent dodané energie z uhlovodanů, 10 až 15 procent z bílkovin a 30 až 35 procent z tuků.  

Cukr není totéž jako cukr

Ve firmě AGRANA vyrobený řepný cukr je téměř ze 100 procent z čisté sacharózy. Sacharóza je disacharid, který je tvořen ze dvou stavebních kamenů fruktózy (ovocný cukr) a glukózy  (hroznový cukr). V naší stravě jsou obsaženy kromě sacharózy další druhy cukru, jako např. maltóza (sladový cukr) nebo laktóza (mléčný cukr). Všechny druhy cukrů jsou našim organismem přeměňovány na hroznový cukr. Mozek a také naše svaly získávají například energii, kterou potřebují, výhradně z hroznového cukru v naší krvi.  Cukr je tedy cenná energie a tím také důležitým dárcem energie, která dodává organismu – zejména po tělesné námaze – rychle nový elán.

Cukr a zubní kazy

Nikoliv cukr, nýbrž nedostatek ústní hygieny způsobuje škody na zubech!  Všechny sacharidy upřednostňují tvorbu kyselin bakteriemi v ústech. A ty jsou obsaženy v jablku stejně jako  ve chlebu nebo rýži. Rozhodující pro vznik zubního kazu není ani tak druh zkonzumovaného sacharidu, jako spíše četnost konzumace a doba kontaktu se zuby. Kdo své zuby čistí pravidelně ( to znamená minimálně dvakrát denně) se zubní pastou obsahující fluorid, ten může zamezit problémům se zuby.    

Cukr - Tvůrce tlouštíků?

Cukr nemá žádné speciální vlastnosti, které by obhajovali oprávněnost  označovat jej za tvůrce tlouštíků. Naopak:  přeměna sacharidů a tím také cukrů na zásobníky tuků je proces, který spotřebovává více energie než přeměna tuku z potravin na ukládání tuků v těle.  Ztloustne pouze ten, který jí příliš mnoho a celkově nevyváženě a málo se pohybuje. Jeden gram cukru má stejně kalorií jako gram bílkovin – totiž čtyři kilokalorie a tím jen asi polovinu toho, co gram tuku s devíti kilokaloriemi. Jedna kostka cukru například nemá více jak 15 kilokalorií (63 kilojoule)!

Cukr a živiny

Na základě vysoké čistoty téměř 100 procent sacharózy je cukr označován často jako dodavatel „prázdných kalorií" a lupič vitamínů. Obava nepřijímat žádné živiny jako vitamíny nebo minerály je při konzumaci cukru neodůvodněná, protože je cukr konzumován jen zřídka nebo nikdy izolovaně, nýbrž vždy jako sladící přísada s různými potravinami. Svou sladkou chutí přispívá cukr kromě toho v mnoha případech také k tomu, že výrobky bohaté na živiny ovšem chuťově neatraktivní nalézají velkou větší akceptaci u spotřebitelů.  Dokonce i obvinění z loupeže vitamínů není obhajitelné. Vitamín B1 slouží v naší látkové výměně k tomu, že je cukru přivozeno jeho zhodnocení. To platí ve stejné míře také pro jiné sacharidy jako např. chleba, brambory a nudle. Naše tělo dostává vitamín B1 ze smíšené stravy. O důvod více dbát na vyváženou a pestrou stravu se sacharidy, tuky a bílkovinami, jako i vitamíny a minerály!

Cukr ve srovnání s medem

Hnědý cukr, žlutý cukr, třtinový cukr, hroznový cukr a ovocný cukr platí všeobecně za „zdravější“ sladící prostředek než stolní cukr. To ale není tak. Při pohledu na složení jmenovaných produktů, není třeba dalšího vysvětlení:

Med se skládá z ovocného cukru (fruktózy), hroznového cukru (glukózy), sacharózy a vyšších cukrů. Ostatní složky zahrnují vodu, minerální látky a malé množství vitamínů. Obsažené minerální látky a vitamíny nepřispívají podstatně k pokrytí potřeby. Tím tedy med nevykazuje oproti jiným druhům cukru žádnou významnou nutriční výhodu. 

Hnědý cukr se skládá ze sacharózy, která byla zjemněná přimícháním třtinového cukru a karamelizovaného krystalového cukru.

Žlutý cukr je ze sacharózy získané z řepného cukru, na které je vázaný ještě zbytek sirupu.  Tím získává tento druh cukru svou nažloutlou barvu a charakteristickou chuť.

Surový třtinový cukr je základem krystalového cukru získaného z cukrové třtiny a obsahuje ještě vysoké podíly melasy.

Hroznový cukr (glukóza) je jednoduchý cukr (monosacharid), který se vyskytuje ve všech vyšších rostlinách. V ovoci a medu je vysoké množství hroznového cukru.Hroznový cukr se získává hlavně odbouráváním škrobu a dostává se do obchodů buď jako krystalizovaný výrobek nebo je dále zpracováván ve formě glukózového sirupu v potravinářském průmyslu.

Ovocný cukr (fruktóza) je stejně jako hroznový cukr monosacharid a vyskytuje se ve velkém množství převážně v ovoci a taktéž v medu. Čistý ovocný cukr se získává odbouráním inzulínu nebo ze sacharózy. Izomerizací glukózových sirupů, to znamená přeměnou části glukózy na fruktózu, vzniká glukózovo-fruktózový sirup, který má velký význam při dalším zpracování  v potravinářském průmyslu.