Prasátka štěstí

přísady

Na kynuté těsto

  • 65 g Korunní cukr krupice
  • 250 ml mléka
  • 500 g mouky
  • 1 kostka čerstvého droždí (nebo 2 sáčky sušeného) 60 g změklého másla
  • 1 špetka soli
  • 1 vejce
  • 1 vejce na potření
  • 2 PL mléka 

Na potření

  • 3 PL Korunního moučkového cukru 1 KL mléka
  • na špičku nože černé potravinářské gelové barvy

příprava

Do vlažného mléka vmíchejte 1 KL z připraveného množství cukru a do této směsi rozdrobte droždí. Posypte trochou mouky. Přikryté nechte stát cca 10 minut, dokud nevzejde kvásek. Mouku nasypte do mísy. Přidejte vzešlý kvásek, máslo, krystalový cukr a sůl a vypracujte těsto. Mísu zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě 50 minut kynout.

Předehřejte troubu na 180 °C, horní a spodní ohřev. Těsto ještě jednou prohněťte, rozválejte na tloušťku cca 0,5 cm a vykrojte z něj 8 kruhů o průměru 9 cm. Ty pak rozložte na plech. Na rypáky prasátek vykrojte ze zbylého těsta 8 koleček o průměru 2 cm. Menší kolečka umístěte na spodní třetinu velkých. Malá kolečka propíchněte pletací jehlicí, aby vznikly dvě nosní dírky.

Ze zbylého těsta vykrojte 16 trojúhelníčků (o straně 1,5–2 cm) jako uši. Rozšlehejte vejce a ouška jím připevněte k velkým kruhům těsta.

Prasátka štěstí nechte 15 minut kynout. Rozšlehejte vejce s 2 PL mléka a prasátka potřete. Pečte cca 13–15 minut.

Ozdoba: Moučkový cukr promíchejte s mlékem do hladké hmoty a namalujte oči. Nechte zaschnout. Zbylou cukrovou hmotu obarvěte černou potravinářskou barvou a použijte ji na zorničky.

další recepty