Velikonoční stékaný dort

přísady

Mrkvové těsto:

  • 250 g strouhané mrkve
  • 4 vejce
  • 230 g Korunního hnědého cukru
  • 125 ml neutrálního oleje
  • 100 g mletých mandlí
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 175 g mouky
  • 1 balení jedlé sody
  • 1 špetka soli
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička skořice

Smetanový krém:

  • 290 g Korunního cukru moučka
  • 150 g měkkého másla
  • 500 g smetanového sýra
  • 10-20 ml šlehačky

Pro čokoládovou polevu:

  • 200 g vařené čokolády
  • 20 g kokosového oleje

Pro dekorace:

  • bílá a hnědá velikonoční čokoládová vajíčka

příprava

Oloupejte mrkev a najemno nastrouhejte. Předehřejte troubu na 170 ° C na horký vzduch. Vajíčka a hnědý cukr vyšlehejte do pěny. Pomalu přimíchejte olej. Smíchejte mandle, vlašské ořechy, mouku, prášek do pečiva a kukuřičný škrob a zamíchejte do těsta. Nakonec zamíchejte nastrouhanou mrkev. Naplňte těsto do vymazané a moukou vysypané formy s pružinou nebo do kroužku na dorty (optimální průměr: 20 cm pro vysoký koláč) a pečte v troubě asi 40–45 minut. Vyjměte a nechte vychladnout ve formě. Opatrně vyjměte dort z formy.

Krém ze smetanového sýra – máslo nechte v troubě při asi 50 ° C změknout (ne zcela rozpustit!) Nebo ho několik hodin předem vyjměte z ledničky. Míchejte máslo asi 1 minutu a po lžících přidávejte cukru a také po lžících zamíchávejte studený smetanový sýr, až se vytvoří krémová, nadýchaná hmota. Podle potřeby přidejte 10-20 ml šlehačky.

Poleva -  pomalu roztavte čokoládu a kokosový olej. Nechte ji vychladnout, dokud čokoláda přestane být tekutá. Čokoláda by měla být hustá, ale měla by být roztíratelná.

Ozdobte dort

Chlazený mrkvový koláč rozkrojíte dvakrát vodorovně (vzniknou tři části). Položte první část na otočný talíř nebo na talíř. Nahoře rozetřete asi 3 polévkové lžíce smetanového krému. Druhé patro položte a znovu potřete smetanovým krémem. Položte poslední část dortu.

Nakonec celý koláč a jeho okraje potřete smetanovým krémem. K tomu použijte kartu na těsta nebo špachtli. Vychladíte.

Když má čokoládová poleva správnou konzistenci, vyjměte koláč z ledničky a lžičkou naneste čokoládu na horní část dortu. Na některých místech nechte čokoládu stékat. Zbytek čokolády rozprostřete od středu směrem ven. Nechte to trochu zaschnout.

Tip na Velikonoce:

Rozdělte e čokoládová vejce na dortu od středu směrem ven. Necháte vychladit.

další recepty