Perníkové buchty

přísady

Na kulatou formu o velikosti Ø 20 cm, výška 3 cm

  • 200 ml mléka
  • 450 g mouky
  • 80 g Korunního cukru krystalu
  • 30 g čerstvého droždí
  • 3 žloutky
  • 1 polévková lžíce rumu
  • sůl
  • dužnina z vanilkového lusku
  • 1 čajová lžička strouhané kůry z jednoho citronu
  • 1 čajová lžička strouhané kůry z jednoho pomeranče
  • 90 g měkkého másla

Náplň

  • 60 g sušených fíků
  • 1 malé granátové jablko
  • 80 g švestkových povidel
  • vanilková omáčka na servírování

příprava

Na těsto zahřejte 50 ml mléka a promíchejte s 1 lžící mouky, 1 lžící cukru a droždím. Kvásek přikryjte a nechejte na teplém místě zdvojnásobit jeho velikost. Ze zbývajícího mléka, mouky, cukru, žloutku, rumu, soli, vanilkové dužiny, pomerančové a citronové kůry a kvásku vypracujte hladké těsto. Nakonec přidejte máslo pokojové teploty a vypracujte hladké těsto. Zakryjte a nechte růst na dvojnásobnou velikost.

Mezitím nakrájejte fíky na malé kousky, rozkrojte granátové jablko, vyjměte semínka a promíchejte s fíky a povidly. Těsto vyválejte na lehce moukou posypaní pracovní ploše o tloušťce 1 cm a vykrojte kroužky o velikosti cca. 9 cm. Do středu dejte 1 lžíci náplně a okraje stočte do kuličky. Pevně ​​k sobě přitlačte. Ponořte do tekutého másla a vložte do formy, přitlačte těsně k sobě. Zakryjte buchty čistou utěrkou a nechejte dalších 20 minut kynout a pak pečte na středním roštu při teplotě 170 ° C cca. 25 až 35 minut.

 

 

další recepty