Perníková srdíčka plněná sušenými meruňkami

přísady

Pro přibližně 30 kusů:

  • 30 g Korunního cukru krupice
  • 500 g medu
  • 40 ml vody
  • 350 g žitné mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 10 g jedlé sody
  • 10 g potaše (alternativně: jedlá soda)
  • 2 žloutky
  • 1 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 10 g mletá skořice
  • 25 g perníkového koření
  • kůra jednoho citronu
  • 30 ml mléka na potření

Pro meruňkovou náplň

  • 300 g nahrubo nasekané polevy z hořké čokolády
  • 100 ml šlehačky
  • 30 g Korunního cukru krystalu
  • 40 g másla
  • 150 g sušených meruněk

Poleva

  • 1 vaječný bílek
  • 200 g Korunního moučkového cukru 

příprava

Těsto -  opatrně zahřejte cukr, med a vodu. 250 g žitné mouky a hladkou mouku dejte do misky, nalijte směs z cukru, vody a medu a promíchejte.  Postupně do těsta zapracujte sodu  a potaš. Vaječný žloutek, vejce, vanilkový cukr, skořici, perníkové koření a citronovou kůru spolu vyšlehejte do pěny a vmíchejte do základu těsta. Poté přidejte zbytek žitné mouky a vše promíchejte, až vznikne hladké těsto.

Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme asi 12 hodin odpočívat v chladničce. Těsto vyválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na tloušťku asi 3 mm a vykrajovátkem tvořte srdíčka o velikosti cca. 7 a 5 cm. Potřete mlékem. Pečte v troubě na 180 ° C na prostředním roštu asi 15 minut a poté nechte vychladnout.

Náplň -  pomalu na vodní lázni rozpusťte čokoládu na polevu. Šlehačku a krystalový cukr přiveďte v kastrolku k varu a za stálého míchání metličkou postupně přidávejte do hořké čokolády. Nechte vychladnout na cca 35 ° C (vlažné). Vmíchejte změkčené máslo tyčovým mixérem po dobu 1 minuty. Jemně nakrájejte sušené meruňky a přidejte do směsi a nechte 1 hodinu v chladu. Poté slepujte perníková srdíčka. V misce šlehejte vaječný bílek a práškový cukr , dokud nebude hladký sníh, dejte ho do zdobícího sáčku a podle přání ozdobte perníková srdíčka. Zakryjte a srdíčka odležet po dobu 1 týdne.

další recepty