Pečený jablečný džem s mandlemi

přísady

Na 5 sklenic po 195ml

  • 750 g jablek (nejlépe kyselých)
  • 250 ml neslazené jablečné šťávy
  • 500 g Korunní cukr želírovací 2:1
  • 30 g hnědého cukru
  • 1 bio citrón
  • 2 ks celé skořice
  • 3 badyány
  • 1 vanilkový lusk
  • 20 g surového marcipánu (není nutný)
  • 70 g mandlí (mandlové tyčinky nebo mandle nakrájené na plátky)
  • 1 cl rumu (není nutný)

příprava

Jablka umyjte, oloupejte, vykrojte a nakrájejte na malé kousky, pokapejte šťávou z jednoho citronu. V hrnci zkaramelizujte hnědý cukr. Zchlaďte jablečnou šťávou.  Přidejte kousky jablek, skořici a badyán. Rozkrojte vanilkový lusk, vyškrábejte dřeň a vložte do hrnce. Vařte na středním ohni, dokud kousky jablka nejsou měkké (asi 10 minut).

Mezitím opečte mandle na nepřilnavé pánvi do zlatova a odložte stranou. Nakrájejte marcipán na malé kousky.

Přidejte k jablkům marcipán a želírovací cukr, promíchejte a nechte upečený jablečný džem povařit 4 minuty. Odstraňte skořici a badyán. Přidejte rum a opečené mandle. Poté horké nalijte do připravených, čistých sklenic.

Tip: U varianty džemu bez alkoholu vynechte rum. Pokud je skladován na chladném a tmavém místě vydrží pečený jablečný džem jeden rok. Otevřené sklenice uchovávejte v chladničce a spotřebujte je co nejdříve.

Video

další recepty