Linecké kolečka

přísady

(na přibližně 50 kusů)   

příprava

Mouku prosejeme, smícháme s nakrájeným máslem, přidáme cukr moučka, vanilkový cukr, sůl a žloutky a uděláme hladké těsto. Troubu předehřejeme na 180 °C. Tři plechy  vyložíme papírem na pečení. Těsto vyválíme na tloušťku cca. 1 mm a vykrajujeme z něho kolečka s vlnitým okrajem (ø cca 4 ½ cm). 

Polovině koleček potom vykrojíme 3 malé otvory (ø cca 1cm).

Kolečka přendáme na plechy a přibližně 12 minut pečeme. Upečené kolečka vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Kolečka s dírkami posypeme moučkovým cukrem z mlýnku. Kolečka bez dírek v středě potřeme džemem a přikryjeme kolečky s dírkami.

Tipy

Celkem postačí, když do středu kolečka dáte jen malé množství džemu.  Když kolečka  spojíte, džem se uvnitř  rovnoměrně rozdělí a nevyteče ven. Kdo chce, může na plnění použít také  rybízový džem. 

Aby byli sušenky jemné a křehké, nesmíte při válení použít další mouku. Je možné jen trošku poprášit trochu váleček. Trik, aby ni nezůstalo nalepené na pracovní desce: těsto vyválejte, mezi dvěma dostatečně velkými vrstvami potravinové fólie. To pak nebudete potřebovat vůbec žádnou dodatečnou mouku. 

další recepty