Křehké těsto

přísady

  • 160 g mouky
  • 100 g másla
  • 1 špetka  soli
  • 50 g Korunního cukru moučka
  • ½ bal. vanilkového cukru
  • 1 ČL nastrouhané kůry z chemicky neošetřeného citrónu
  • 1 žloutek

příprava

Těsto by mělo po upečení zůstat jemné a křehké. V žádném případě nesmí být tvrdé anebo tuhé. Důležité je, aby byly přísady na přípravu křehkého těsta studené. Těsto dobře zabalené v alobalu můžete uchovávat v chladničce až osm dní. Dá se použít klasicky na pečení sušenek anebo jako základ pro řezy či koláče. 

Mouku prosejeme na pracovní desku a vytvoříme v ní důlek, do kterého přidáme ostatní přísady. Mouku pomocí nože postupně přidáváme do středu a promícháme s ostatními přísadami. Studenými rukama dobře hněteme, pokud není těsto vláčné. Vyformujeme do tvaru koule, zabalíme do fólie a na chladném místě necháme odpočinout minimálně 30 minut.

další recepty