Domácí ostružinový džem

přísady

  • 1 kg ostružin (Na tento džem potřebujeme zralé, ale pevné plody. Můžeme použít i zmrazené ostružiny.)
  • 500 g Korunního cukru želírovacího 2:1
  • 0,1 l vody
  • rum (např. tuzemák)

příprava

Ostružiny krátce, ale pečlivě omyjeme a necháme dobře okapat. Přidáme Korunní cukr želírovací 2:1 a vodu a přivedeme do prudkého varu. Necháme vařit asi 4 – 8 minut, dokud hmota nezačne želírovat. Kápneme jí trochu na studený a suchý talířek. Pokud začne tuhnout, je džem hotový. Jinak vaříme dál a zkoušku zopakujeme.

Před naplněním vypláchneme sklenice rumem (např. tuzemákem), džem tak získá jemnou vůni. Ostružinový džem plníme do sklenic horký a necháme jej několik hodin chladnout. Teprve pak sklenice uzavřeme.

další recepty