Bábovka s mákem

přísady

pro formu o průměru přibližně 24 cm:

  • 3 vejce
  • 110 g Korunní cukr moučka
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 125 ml rostlinného oleje
  • 125 ml vaječného likéru (koupený nebo připravený doma)
  • 65 g mouky
  • 65 g potravinářského škrobu 
  • 1/2 bal. prášku na pečení
  • 5 lžíce celého máku (modrý)

příprava

Předehřejte troubu na 180 stupňů při na horní a dolní ohřev. Formu na těsto si vymastíme a vysypeme moukou. Vajíčka vyšlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem. Za stálého míchání pomalu nalijte rostlinný olej a vaječný likér do směsi vajec a cukru. Mouku smíchejte s kukuřičným škrobem, mákem a práškem do pečiva a přidejte do tekuté směsi. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Nalijte těsto do vymaštěné bábovkové formy.

Pečte na středním roštu asi 45 minut. (Zkontrolujte špejlí!) Poté ji vyjměte z trouby a nechte ji vychladnout v bábovkové formě. Vychladlou bábovku vyklopte z formy.

Před podáváním pokapete  bábovku  vaječným koňakem a posypete moučkovým cukrem.

Tip: Pokud chcete bábovku s vaječným koňakem ozdobit polevou, je nejlepší ji připravit s vaječným koňakem. Smíchejte 200 g cukru moučka s 3 až 4 lžícemi vaječného likéru a natřete na bábovku.

další recepty