Linecké tyčinky

přísady

pečící plech o rozměrech přibližně 47 x 39 cm

  • 250 g másla (studené)
  • 1 vejce
  • 1 vaječný žloutek
  • 250 g hladká pšeničná mouka
  • 150 g Korunního cukru krupice
  • 200 g mletých mandlí
  • 1/2 balení prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička mleté ​​skořice
  • 1 špetka hřebíčku mletého
  • 1 špetka soli

Zdobení:

  • 400 g rybízového džemu
  • 1 polévková lžíce rumu
  • Korunní cukr moučka v mlýnku na pocukrování

příprava

Předehřejte troubu na 160 ° C. Máslo nakrájejte na kousky a ručně s vejcem, žloutkem a suchými ingrediencemi připravte křehké pečivo. 2/3 těsta vyválejte na pečícím papíru až po okraj – papír odpovídá velikosti plechu. Promíchejte rybízový džem a rum do hladka a rovnoměrně rozetřete na těsto. Zbývající těsto vyválejte na tenko, nakrájejte na pásky široké 1 cm a položte jej šikmo na plech ve vzdálenosti 1-1,5 cm. Pečte na prostředním roštu asi 20 minut při teplotě 160 ° C na horký vzduch. Nechte úplně vychladnout a nakrájejte a proužky. Lehce pocukrujte moučkovým cukrem.

Doba trvanlivosti (pokud je plechová dóza dobře uzavřená): přibližně  3 týdny.

Dobré vědět: pracujte rychle; pokud se těsto během zpracování příliš zahřeje a začne se drobit, přidejte 1 - 2 lžíce ledové vody.

 

další recepty