Banánový chlebíček s pistáciemi

přísady

Forma o velikosti asi 30 krát 11 cm
16 plátku

Těsto:

  • 450 g loupaných přezrálých banánů
  • 280 g Korunní cukr Hnědý třtinový cukr krystal
  • 3 vejce velikosti M
  • 30 g pistácie
  • 100 g jogurtu
  • 50 g oleje
  • 200 g hladká mouka
  • 100 g celozrnná mouka pšeničná
  • 50 g cornflakes
  • 6 g jedlá soda
  • 6 g prášku do pečiva
  • 2 g skořice
  • 2 g soli

Na posypání:

  • 40 g dýňových semínek
  • 30 g cornflakes

Karamelová pomazánka:

příprava

Do mísy navážíme banány, čím více zralé, tím lépe. Přidáme cukr a vejce a poté vidličkou rozmačkáme. Není důležité, aby směs byla zcela hladká, naopak, kousky banánů jsou naprosto v pořádku. Poté přidáme jogurt a olej a stěrkou zamícháme. Nakonec přidáme všechny ostatní ingredience a vymícháme dohladka. Chlebíčková formu vymažeme olejem a vyložíme páskem pečícího papíru a do ní těsto nalijeme. Povrch posypeme směsí semínek a cornflakes. Pečeme v rozehřáté troubě při 160 °C asi 45 až 50 min., dokud špejle zapíchnutá do středu nezůstane zcela suchá. Necháme ho na mřížce vychladnout a vyjmeme z formy.

Na karamel rozpustíme v hrnci máslo, přidáme cukr a sůl a mícháme, dokud nezískáme karamel světle zlaté barvy. Opatrně ho zalijeme vařící smetanou a rozmícháme dohladka. Dobře provaříme a poté ho nalijeme do misky a necháme ho zcela vychladnout. Jednotlivé plátky vychladlého chlebíčku potíráme tenkou vrstvou karamelové pomazánky a pochutnáváme si.

další recepty