Veganský čokoládovo-hruškový koláč

přísady

pro kulatou formu (Ø 22 cm)

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g kakaa
  • 2 ½ lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 200 ml ovesného mléka
  • 75 g řepkového oleje
  • 150 g jemného krupicového cukru
  • 75 g jablečného pyré
  • 1 velká hruška (měkká)
  • lískové ořechy (celé)
  • 2 lžičice hědého cukru
     

příprava

Předehřejte troubu na 180 °C (horní a spodní ohřev). Boky formy vymažte a dno vyložte pečicím papírem. Smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sůl a skořici v mísě. V druhé mísě smíchejte ovesné mléko, olej a cukr. Přidejte jablečné pyré a důležitě promíchejte. Tuto mokrou směs postupně vmíchejte do suchých surovin a rychle zpracujte na hladké těsto (nepřemíchejte).

Těsto nalijte do formy. Hrušku rozčtvrťte, odstraňte jadřinec a nakrájejte na tenké plátky. Plátky hrušky naaranžujte na těsto. Lískové ořechy nasekejte na plátky a posypte jimi koláč. Nakonec povrch posypte hědým cukrem.

Koláč pečte v troubě přibližně 45 minut (zkontrolujte pomocí špejle). Po upečení vyjměte z trouby a nechte kompletně vychladnout.

Tip: Podávejte s čokoládovou omáčkou!

další recepty