Historie výroby cukru

Cukr v Evropě se začal vyrábět z cukrové třtiny, jejíž pravlastí byla Přední Indie. V českých zemích je cukr znám od doby Karla IV., z roku 1344. První rafinerie třtinového cukru vznikla v Holandsku roku 1654. Do Evropy se všechen cukr dovážel, byl drahý a jeho spotřeba malá.

 

Růst spotřeby znamenal hledání domácích surovin pro výrobu cukru. Zkoušela se mrkev, bříza, javor a jiné rostliny. U nás byla rozšířena výroba z javorové šťávy – výroba byla nákladná a zanikla. Cukr v kořenu rostliny Beta vulgaris (řepa cukrová) byl objeven již v r. 1605. První cukr z řepy však vyrobil pruský chemik, Andreas Margraff r. 1747. První řepný cukrovar na světě založil Franz Karl Achard r. 1802 v Kunerách (dnešní Polsko).

 

V Čechách byla první rafinerie třtinového cukru na Zbraslavi r. 1787. Napoleonská blokáda evropské pevniny r. 1806 způsobila rychlý rozvoj výroby cukru z řepy u nás. Zpočátku to byly výrobny. První skutečný cukrovar u nás byl postaven r. 1829 v Kostelním Vydří u Dačic. Průmyslové cukrovarnictví začíná až rokem 1850 a to už se do děje zapojuje i cukrovar Hrušovany nad Jevišovkou.

 

Známý český vynález, kostku cukru, vymyslel rakouský ředitel dačického cukrovaru, Jakub Kryštof Rad, v roce 1841, patentován byl o dva roky později.

 

SLADKÝCH 10 S KORUNNÍM CUKREM!

Pečete rádi? Soutěžíte rádi? Spojte obojí! Pošlete fotku svého oblíbeného moučníku a vyhrajte! Soutěžte s námi o Korunní cukr na celý rok!

 

dzemovani