Časově podmíněné aktivity

Léto budiž pochváleno!

Plody léta jsou samozřejmě nejlepší čerstvě utržené. Ale díky dlouholeté tradici domácího zavařování a konzervování si můžemepřebytků zahrad, sadů či trhů připravit chutné zásoby i na zimu. Máme pro vás tipy, jak si práci usnadnit či urychlit, stejně jako výborné recepty na různé využití sezonního ovoce pro marmelády, džemy, sirupy nebo čatní.

Zavařeniny

Od babiček jsme slýchávali slova jako marmeláda, zavařenina, džem, rosol... Používají se dodnes, ale ne vždycky pod tím samým slovem všichni rozumíme totéž. Obecně platí, že vše ovocné, co se zavařuje, je zavařenina, ať už je to jakékoli konzistence. Zavařeninami jsou marmelády, džemy i rosoly. V obchodě vás může zmást, že pod názvem marmeláda najdete pouze zavařeninycitrusových plodů – je to nařízení evropské legislativy.

Ale pokud se bavíme o domácím zavařování, pak mezi těmito výrazy rozlišujeme. Nejen, že mají jinou konzistenci, ale díky se také často jinak používajíkuchyni.

Marmeláda je směs rozmačkaného nebo rozmixovaného ovoce bez viditelných kousků. Připravuje se z hodně zralého, měkkého ovoce. Používá se například na promazání dortových korpusů, piškotových dezertů či jako náplň do koblih. Mezi nejoblíbenější u nás patří meruňková marmeláda.

Džem je ovocná směsjednotlivými kousky. Připravuje se z pevnějších, ale zralých plodů a nejčastěji se maže chlebamáslem, ale používá se třeba i jako náplň do palačinek. Mezi nejoblíbenější patří jahodový džem.

Rosol neboli želé je zrosolovatělá šťávapropasírované ovocné směsi. Používá se především pro slepování malých kousků cukroví (např. linecké) a k nejoblíbenějším se řadí želéčerveného rybízu.

Přípravu jakékoli zavařeniny usnadní a urychlí Korunní cukr želírovací 2:1. Obsahuje pektin, aby hmota správně želírovala, a také kyselinu citronovou jako konzervat. Díky tomu se zavařeniny nebudou předčasně kazit, samozřejmě pokud je budete správně skladovat. Prácením je snadná, stačí se držet jednoduchého pravidla: na 1 kg ovoce stačí 0,5 kg želírovacího cukru.

 

SLADKÝCH 10 S KORUNNÍM CUKREM!

Pečete rádi? Soutěžíte rádi? Spojte obojí! Pošlete fotku svého oblíbeného moučníku a vyhrajte! Soutěžte s námi o Korunní cukr na celý rok!

 

dzemovani